Gastronomia, vins i olis i productes de proximitat

La cuina de la Terra Alta es una cuina d’arrels i de tradició, però també d’adaptació als nous temps i que vol, des del respecte absolut als ancestres, projectar una imatge d’absoluta contemporaneïtat. Amb una gran varietat de productes que formen part de la tradició agrícola i que són de proximitat, una conjunció d’elements clàssics i típics amb una elaboració innovadora que proporciona un nou enfocament de la gastronomia de la zona jugant amb textures, aromes i tècniques.

Cada temporada és un ventall de possibilitats culinàries amb verdures, hortalisses i fruites dels nostres camps cultivats amb cura i que varien segons l’estacionalitat i el moment òptim de recol·lecció i consumició. Es cuina amb porc, corder, conill i aus de corral, productes que sempre han format part del dia a dia i del receptari de pagesos, pastors i productors que mantenen viva la tradició de la ramaderia.

Com oblidar la clotxa, un plat rústic però actual, on es plasma l’ànima de la tradició en una creació inoblidable.

Endolcim els àpats amb rebosteria i pastes fetes amb els ingredients més naturals, entre els quals destaquen els fruits secs, procedent de conreus familiars de secà, cultivats amb el màxim respecte pel nostre entorn.

El fil conductor de la nostra cuina és la cultura i tradició del vi i l’oli. Els vins de la Terra Alta s’elaboren amb diferents varietats de raïm blanc i negre, són vins que gaudeixen d’elegància i cos, potència, complexitat i alta expressió.

Les varietats autòctones varien des de la garnatxa blanca, peluda i fina fins a morenillo i carinyena. La producció vinícola està emparada per la Denominació d’Orígen Terra Alta; entre els vins de la DO destaca en especial la garnatxa blanca, una varietat que defineix molt la fesomia enològica de la Terra Alta, ja que un terç de la producció mundial d’aquest raïm prové de les vinyes terraltines. També gaudim d’una diversa gama de vins negres amb personalitat i  amb un color molt pujat amb notes afruitades. Actualment els terra alta són uns dels vins més preuats de Catalunya, per la seva identitat única, la seva qualitat esta reconeguda en prestigiosos certàmens nacionals i internacionals i les guies especialitzades més rigoroses els atorguen altes qualificacions.

L’oli és el segon element d’aquest fil conductor que uneix els productes de proximitat i la gastronomia en un conjunt que inclou tradició i modernitat. Considerat l’or de la nostra terra es caracteritza per tenir un gust lleugerament dolç i un punt picant molt característic. És sense dubte un element insubstituïble de la nostra cultura gastronòmica. els olis de la comarca estan emparats per la Denominació d’Origen Protegida Terra Alta, que acull la varietat principal cultivada a la Terra Alta, l’Empeltre.

També podreu trobar altres productes elaborats a la comarca que cal assaborir tranquil·lament i experimentar els plaers del paladar. Mels, melmelades, pates, olives, espàrrecs, bombons, vermuts, aiguardents i molts d’altres conformen un grapat de delícies de les que no us en podreu estar.

Més informació

Fet a la Tera Alta. Recorrem la comarca per a descobrir els productes lligats al paisatge i a la nostra història. I conèixer les productores i productors,els qui mantenen l’essència de la riquesa gastronòmica de casa nostra. Podeu saber més aquí

Llistat de Restaurants de la Comarca

Clica sobre la imatge