• Localització: Parc Natural dels Ports
 • Municipis: Arnes
 • Distància: 27,91 Km
 • Tipus: Circular
 • Dificultat: Moderada
 • Durada: 7-8 hores
 • Com arribar: Arnes està situat al peu de la carretera T-330, a 27,5 km de Gandesa passant per Bot i Horta de Sant Joan, i a 28 km de la C-12, o Eix de l’Ebre, passant per Prat de Comte. L’itinerari comença a la plaça de l’Ajuntament d’Arnes.
 • Descripció: 0,00 km (509 m). Es volta l’ajuntament cap al S i, passant per davant de les escoles, que es deixen a mà dreta (O), s’agafa la pista asfaltada que se’n va recte cap al SE en direcció als Ports, on destaquen les espectaculars Roques de Benet. Als 400 m, s’arriba a la Creu del Calvari. Hi ha una bifurcació i una font sota l’ermita de Sant Salvador. Es gira a mà esquerra i es continua cap al SE seguint sempre per la pista principal. Al km 1,66 (520 m) es deixa un trencall a la dreta. Una mica més enllà, la pista gira al NE i s’arriba a una nova bifurcació.
  2,40 km (495 m), 0 h 35 min. Bifurcació: cal seguir la carretera de la dreta (SE) durant 80 m i trencar a l’esquerra (E/SE) per una pista de terra que baixa fins a trobar-ne una altra, que cal prendre a la dreta en direcció S i travessar el riu dels Estrets (2,90 km, 468 m). S’entra a l’interior d’un marcat meandre i es continua cap al migdia. Al km 2,96 (473 m) hi ha una altra bifurcació: es deixa la pista a l’esquerra (E) i es pren un desviament menys fressat -indicat amb una fita- que s’enfila a la dreta (SO). El camí discorre prop del riu, que es manté a la dreta del recorregut. Davant, a llevant, destaquen les Moles dels Viarnets.
  2,81 km (478 m), 0 h 40 min. Aquest camí s’acaba en una clariana a l’entrada de la qual, entre els arbres, surt un sender (SE) que cal agafar: cal prestar-hi atenció i trobar una fita i un senyal de color groc. Uns metres més endavant, es retroba el riu dels Estrets i, una mica més enllà, les marques de la travessa Estels del Sud.
  3,65 km (482 m), 0 h 52 min. Es travessa per un pontet el torrent de Cantavella, gairebé a tocar de la seva confluència amb el riu dels Estrets. El camí es dirigeix a migdia resseguint el riu i entra en el magnífic paratge dels Estrets d’Arnes. A la dreta (O) s’aixequen les Moles del Duc i del Don, al davant (S/SE) les parets de les Gronses i l’estret de Lliberós, zona protegida per l’Àrea de Territori i Paisatge de l’Obra Social de Catalunya Caixa. Al km 5,30 (510 m), hi ha un pont sobre el riu que no s’ha de creuar: se segueix en direcció SE vora el riu. Passats 420 m, el camí s’eixampla. Es deixa un trencall a la dreta i es troba un rètol que indica un aparcament (E): cal travessar-lo per cercar una pista de terra i anar fins a un plafó informatiu. 5,97 km (525 m), 1 h 27 min. Plafó d’informació del Parc Natural dels Ports en què s’explica la Ruta dels Estrets i les vies d’escalada de la zona. En aquest punt s’abandona el recorregut d’Estels del Sud i se segueix per la pista en direcció S durant 170 m fins a desembocar a la pista asfaltada que ve d’Horta de Sant Joan, on es troben els senyals del sender PR C-185. Es continua a la dreta, recte cap al S/SE, seguint sempre per la pista, que voreja àrees de descans i d’acampada i l’emplaçament del monument als Forestals.
  8,75 km (554 m), 2 h 12 min. Àrea recreativa del Mas de la Franqueta. Compta amb una zona d’acampada, fonts i taules de pícnic. Es deixa el PR, es gira a la dreta, es travessa el riu dels Estrets i es puja per l’ampla pista de terra que es dirigeix al coll de Miralles descrivint àmplies ziga-zagues.
  13,78 km (874 m), 3 h 40 min. Coll de Miralles. Bassa d’aigua. A uns 10 i 15 min a peu, seguint a l’esquerra (S) un corriol en direcció a Terranyes i al refugi Mas del Torrero, es troben lo Pimpoll i lo Pi Ramut, dos monumentals exemplars de pi de l’espècie pinassa. La ruta continua cap al SO per la pista arrambant-se a les cingleres de l’Escala. Es creua el torrent de les Tosques i s’arriba al coll de Montfort.
  15,27 km (937 m), 4 h 05 min. Coll de Montfort. Es gira al S per la pista només 10 m i es trenca per un camí de la dreta (O) que baixa decididament cap al fons de la vall del riu dels Algars. Hi ha algun tram força erosionat i en el qual es trobaran senyals grocs. Ja a tocar del fons, es passa pel mas del Llosero (km 16,81 km, 645 m). Una mica més avall, es travessa el riu dels Algars i, remuntant pel marge, s’accedeix al mas de Pau.
  17,00 km (620 m), 4 h 40 min. Mas de Pau, situat en una bella raconada. Bon lloc per reposar. Es continua pel camí que surt arran del mas en direcció NO mantenint el riu a la dreta. Més avall, el camí es va eixamplant i esdevé una pista. Es creua el riu diverses vegades i, al km 17,65 (602 m), es passa pel costat del refugi del Mas de Damià. Es continua riu avall i, a ponent, treu el cap l’enorme esperó de la Penyagalera.
  20,75 km (560 m), 5 h 32 min. Es passa per sobre del Toll del Vidre, magnífic lloc per banyar-se que queda a l’esquerra del recorregut, sota la pista. Al km 22,54 (520 m), es travessa un pont i es conflueix amb el camí del riu de les Valls que, per la dreta, porta a la imponent Roca Dreta, digna de contemplar (a uns 20 min). La ruta continua pel camí cap al N, passa el coll de la Creu (23,81 km, 591 m) i, sempre en direcció N, conflueix amb la pista enquitranada que porta a Arnes.
  27,91 km (509 m), 7 h 25 min. Plaça de l’Ajuntament d’Arnes. Fi de l’itinerari.

Track

Descarrega’t el track per poder fer el seguiment de la ruta.