El País de la Jota Catalana

La comarca de la Terra Alta és un indret on es manté la tradició de ballar jotes i dansades durant les seves festes més característiques. Una tradició que s’ha mantingut viva al llarg dels anys en molts municipis d’aquesta comarca i que altres poblacions han sabut recuperar amb encert, la qual cosa fa que avui en dia la major part dels municipis terraltins es pugui gaudir de veure ballar la jota en seves diades festives.

La Fatarella és un dels municipis que mai ha perdut la tradició de ballar la jota en la seva vessant més popular, es balla al febrer per Sant Blai i a la seva festa major d’estiu.  Al municipi del Pinell de Brai, el dia 10 d’agost, durant la Festa Major dedicada a sant Llorenç te lloc el Cap de Dansa, amb balladores i balladors de totes les edats ben avillats amb faldons i faldetes, mocadors i faixes, tot un espectacle.

Pels volts del 20 d’agost, el dia de la festa Major de Caseres el grup de jota local s’encarrega de ballar la jota en aquest bonic municipi situat a la vora del riu Algars.

Per la festa de Sant Bartomeu, el 24 d’agost, l’esbart dansaire de Prat de Comte ofereix als seus vilatans i visitants una exhibició del ball de la jota de Prat de Comte, al bell mig de la seva Festa Major.

Ja entrats al setembre, és Gandesa qui celebra la Festa Major coincidint amb el primer cap de setmana del mes. Durant les celebracions, el ball de la dansada o jota gandesana, peça important del folklore català, és un dels elements indispensables de la festa.

Al voltant del 8 de setembre, durant la Festa Major d’Horta de Sant Joan, també tenen lloc ballades de jota, just després de la tradicional processó. Els balladors d’Horta, amb el vestit tradicional posat, puntegen cada any al so de la jota tradicional de la població.

Tot i això, les jotes a la Terra Alta no s’acaben aquí. A les festes d’hivern també hi són ben presents els balls de les jotes i les dansades. És el cas del poble d’ Arnes, on les dones llueixen els seus mantons durant els balls de jota que fan en honor a la seva patrona, santa Àgueda.

També a Vilalba dels Arcs es fa sentir i es fa mirar la jota, ja que en aquesta població s’ha recuperat també el ball de la dansada, que té lloc durant els dies de la festa de sant Sebastià, pels volts del 20 de gener.

A la Pobla de Massaluca es balla al mes de gener durant la festivitat del patró del municipi, sant Antoni, amb motiu de la Festa Major.

El dia 3 de febrer s’escau sant Blai i, per tant, és dia de festa grossa a la població de Biot. Aquest és un dels municipis que igual com a la Fatarella ha conservat des de sempre el ball de la jota. Per sant Blai es pot veure a la plaça Major de la localitat i durant diferents dies com gent de totes les edats ballen al so de la dansada de Bot amb els seus vestits tradicionals.

Per sant isidre, patró dels llauradors, la jota és ballada a la vila de Batea, en una diada festiva organitzada pel Centre Cultural i Recreatiu que porta el nom d’aquest sant.

La riquesa del folklore tradicional de la Terra Alta es veu reflectida en els balls de les jotes. És una de les comarques catalanes que ha sabut conservar al llarg dels anys de manera ben viva la jota ballada catalana.