El Pinell de Brai

Conserva l’encant de les viles d’antuvi amb carrers irregulars i costeruts

El Pinell de Brai

Situat al límit de la comarca amb el Baix Ebre, el terme del Pinell de Brai  presenta un paisatge majoritàriament muntanyós, format per les serres de Cavalls i Pàndols on el cim més elevat és la Punta Alta, de 705 m d’altitud. El riu Canaletes, que neix als Ports, creua pel sud del terme, prop de la desembocadura amb l’ Ebre. Les cases del centre històric estan situades dalt d’un cingle de roca de més de 100 m d’alçada, a la vora del precipici, per això es coneixen com a cases penjades. Els carrers del poble són costeruts i irregulars, testimoni d’un passat medieval.

Passejant pel municipi

L’edifici més representatiu del Pinell és el Celler Cooperatiu, anomenat també la Catedral del Vi, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet, deixeble de Gaudí. És d’estil noucentista. A la façana hi destaca un fris, obra del pintor Xavier Nogués. A l’interior, hi destaquen unes singulars arcades el·líptiques de diafragma.

Les cases del nucli urbà antic estan situades sobre un penya-segat, la qual cosa fa que siguin conegudes amb el nom de les Cases Penjades.

També podem visitar l’església de Sant Llorenç, construïda el 1770. A la vora de l’església s’hi troba el centre d’interpretació les Veus del Front, relacionat amb els espais de la batalla de l’Ebre.