Gandesa

Capital de la Terra Alta, centre administratiu i comercial de la comarca

Gandesa

Gandesa és la capital de la Terra Alta, una població on la tradició i el patrimoni artístic i històric conviuen amb el creixement industrial i comercial. El seu entorn natural es caracteritza per tenir un terreny accidentat, en el qual hi ha les Serres de Pàndols i Cavalls. El riu Canaletes recull gran part de les aigües del terme municipal, banyant el paisatge i dotant-lo d’un encant particular. Tot i que el nucli antic fou fortament castigat durant els setges de les guerres carlines, es conversen un gran nombre d’edificis i béns arquitectònics.

Passejant pel municipi.

Passejant pel nucli antic podeu contemplar les porxades de la plaça de l’Església, les finestres d’ estil gòtic de l’antiga Casa de la Vila, l’antiga presó i algunes cases senyorials. L’ Església Arxiprestal de l’ Assumpció, romànica,  fou declarada monument historicoartístic el 1980. El Celler Cooperatiu és un edifici modernista construït l’any 1919. El va crear l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. Destaca la localització dels dipòsits d’aigua a sobre d’ una teulada i, a l’interior, els arcs parabòlics. Fou declarat Bé cultural d’interès Nacional el 30 de juliol del 2002. Al municipi s’hi troba el centre d’estudis de la batalla de l’Ebre, museu històric de la Guerra Civil espanyola. Passejant pel municipi es poden descobrir indrets amagats i cases pairals espectaculars del passat noble i senyorial del municipi Cal Barons de Puroi, Ca l’Inquisidor i Cal Pardo entre altres.

Al terme de Gandesa es troba el Conjunt Arqueològic del Coll del Moro que compren un poblat ibèric i una necròpolis (Segles VIII aC.-I aC.)