• Localització: Parc Natural dels Ports
 • Municipis: Horta de Sant Joan
 • Distància: 3,1 Km
 • Tipus: Circular
 • Dificultat: Baixa
 • Durada: 1 hora
 • Com arribar: Des d’Horta de Sant Joan, agafem la T-330 en direcció a Arnes, i passats uns 200m seguim un indicador a l’esquerra que diu “Els Ports”. Després de 9,5 km, arribem a l’àrea recreativa de la Franqueta
 • Descripció: km 0 Àrea recreativa de la Franqueta. A la vora del riu dels Estrets i a l’ombra de grans xops, trobem l’àrea recreativa equipada amb taules i bancs de pedra i una font.
  km 0,7 Forn de calç. Construcció utilitzada antigament per transformar, a través de la cocció, la pedra calcària en calç viva.
  km 1,1 Bosc mixt. Alzines, pinasses i alguns roures tenen aquí una bona mida donen lloc a un sotabosc força ombrívol.
  km 1,5 Font de la Barrinada. En un pany de roca, trobem aquesta font peculiar on l’aigua surt entre molses per una canaleta.
  Km 1,7 Coveta dels Ullals de Morago. En realitat és una petita balma, coneguda popularment per Cova de Picasso. Va ser un dels paratges on va estar el famós pintor i en el que s’inspiren diferents motius creatius de l’artista.
  Km 1,9 Pas del riu dels Estrets. El riu dels Estrets és un dels rius que naixen a la part catalana del massís dels Ports. Forma part de la xarxa 27cingles núm. 3, octubre 2013 butlletí informatiu del Parc Natural dels Ports d’afluents de l’Ebre. Les seves aigües de cabal irregular, vessen al riu Algars, afluent del matarranya.
  Km 2,4 Àrea interpretativa La Marbrera. Aquesta àrea ens descobreix la complexitat de l’extracció de marbre a l’any 1966 i la lluita activa, en defensa dels valors naturals, que la població local va dur a terme el 1990 fins clausurar l’activitat. Hi destaca la vegetació rupícola i la presència de cabres salvatges, que podreu observar amb una mica de sort.
  Km 2,7 El mas de Quiquet. Quan Picasso i el seu amic s’estaven a la cova, venien a aquest mas a demanar menjar. Hi destaca un gran roure de fulla petita i les construccions de pedra en sec: marges, carbonera i clot de pega i quitrà.
  Km 2,7 Àrea interpretativa Evolució del paisatge dels Ports. Uns plafons il·lustrats expliquen l’evolució del paisatge dels Ports, des dels primers pobladors fins l’actualitat.
  Km 3,1 Àrea recreativa de la Franqueta. Passem pel costat del mas de la Franqueta, creuem de nou el riu dels Estrets i arribem al punt d’origen.

Més informació

Descarrega’t el track on podràs veure tota la informació sobre la ruta.