La Fontcalda

  • Localització: Riu Canaletes

  • Municipi: Gandesa

  • Com arribar:

    Des de Gandesa Sortim per la carretera C43. en direcció a El Pinell de Brai. A 3 quilòmetres a la dreta trobem l’Àrea recrativa de la Fonteta i des d’aquí comença la pista que en 7,5 quilòmetres ens portarà a la Fontcalda. 

    Des de Prat de Comte agafem la carretera T-361 fins la Via verda i des d’allí trencant a l’esquerra arribarem a la fontcalda en 6 quilòmetres. 

  • Coordenades: 41.001211670197, 0.428522898611 

  • Descripció: El riu Canaletes, al seu pas pel Santuari de la Fontcalda, s’estreny formant un petit congost que ofereix un paisatge espectacular. Les aigües, que s’obren pas entre immenses parets de pedra, van formant enormes tolls i piscines naturals que són una temptació per qui passeja per la zona quan fa calor. El nom d’aquest paratge, la Fontcalda, es deu a la font termal d’aigua calenta que hi ha al capdavall d’aquesta zona d’estrets. D’aquest brollador surt l’aigua minero- medicinal a 25ºC -les aigües contenen clorur, carbonat càlcic, sulfat de magnesi i clorur sòdic-. Aquí hi havia un antic balneari que era lloc de pelegrinatge pels que creien en les qualitats curatives i terapèutiques de les aigües, organitzant-hi romeries La romeria en honor a la Mare de Déu de la Fontcalda té lloc el primer diumenge de maig, per als gandesans; i el dissabte de Pasqua Granada per als veïns de Prat de Comte. 

La Fontcalda