• Localització: Senderisme per Pàndols i Cavalls
 • Municipis: El Pinell de Brai
 • Distància: 12 km
 • Tipus: Circular
 • Dificultat: Mitjana
 • Durada: 5 hores
 • Com arribar: El recorregut surt davant la cooperativa del pinell de Brai.
 • Descripció:La ruta parteix des de davant del Celler Cooperatiu del Pinell de Brai. S’accedeix a la població per la carretera C-43, ja sigui des de Gandesa (on arriba la carretera N-420) o des de Benifallet (per on passa la carretera C-12).
  0,00 km (160 m). Des de davant del Celler Cooperatiu cal sortir del casc urbà en direcció NO travessant el carrer de la Carretera (N-230c) i es va pujant per una pista que s’enfila per la serra dels Horts. Un senyal (0,61 km) indica el sender que baixa per l’esquerra apropant-se al barranc del Pinell sense arribar-hi; es continua en direcció NO.
  1,16 km (174 m), 20 min. Barranc del Pinell. Es travessa, ara sí, el barranc i es desemboca a un sender més ample, punt on després es tornarà (hi ha un senyal). Es continua remuntant el barranc cap al NO apropant-se al pont de la Carbonera per sota del qual es travessa la carretera C-43. Quan s’ha passat el pont, seguint les indicacions cap a la dreta, cal remuntar uns metres per seguir el sender que va en paral·lel a la carretera. Més endavant es travessa el barranc de Gandesa i, encara seguint cap al N, es va pujant mica en mica. Es superen unes feixes per un pas esglaonat, s’arriba a uns prats i, seguint la indicació d’un senyal, es travessen per continuar remuntant el barranc de Gandesa seguint de lluny la carretera.
  2,45 km (237 m), 40 min. Txabola. Un plafó al costat d’una barraca de pedra explica que durant la Batalla de l’Ebre molts soldats van fer-se refugis, ja sigui excavant les parets de la muntanya o en cabanes de pedra, també usades per pastors i caçadors. Es continua pel mateix camí (NO) i, seguint el sender, s’acabarà fent la volta a un espadat i es remuntarà per la vall Closa de Verano.
  4,25 km (294 m), 1 h 10 min. Plafó de la vall Closa. El nom de la vall fa referència a la manca de sortides naturals per la seva vessant SO; aquesta particularitat la feia adient per al repòs de les tropes que rellevaven els soldats del front, ja que és fàcilment defensable. Per aquí hi van passar molts reclutes de les Brigades Internacionals i de la Lleva del Biberó. Des d’aquest punt, un altre plafó informa també de la cova que va servir de lloc de comandament per al Batalló Lincoln. La cavitat va ser usada durant gairebé dues setmanes del mes d’agost de 1938 per a instal·lar-hi la direcció del 58è batalló de la XV Brigada Internacional, que portava el nom de l’històric president dels EUA ja que el formaven voluntaris nord-americans. Per accedir a la cova cal seguir un corriol que puja fortament per entre els arbres. Es retorna al plafó i es segueix el camí cap al SO.
  Poc més endavant es passa una antiga placa que indica el monòlit en homenatge a la XV Brigada Internacional, cap a on es va. Arribant al final de la vall es travessen unes grans roques i es volta cap al NE per enfilar-se al puntal de l’Ós. Cal remuntar una vintena de metres i, un cop d’alt, es gira cap a l’O passant pel costat d’unes coves petites.
  5,43 km (364 m), 1 h 30 min. Àrea de descans. En un petit terraplè, entre pins i feixes s’hi va establir una àrea de descans pels soldats que encara no estaven destinats al front. Remuntant el sender que s’hi obre pas es gira cap al N i es troba un altre plafó que indica el monòlit de les Brigades Internacionals. Es va construir durant la Batalla de l’Ebre en memòria dels companys morts de la companyia; fou restaurat l’any 2000 i acompanyat d’un petit memorial amb restes d’estris i materials de l’època trobats al lloc. Es continua pujant cap al NO per arribar al capdamunt de la part nord de la serra de Pàndols, que separa la vall Closa de la de la Teuleria. Dalt (5,83 km, 454 m, 1 h 45 min) hi ha un mirador amb una magnífica vista de la serra de Cavalls (NE), la serra del Pebrer (NO, que tapa Gandesa) i la resta de la serra de Pàndols (SO), cap a on cal dirigir-se planejant entre les valls, sempre amb el penya-segat a la dreta. El recorregut coincideix temporalment amb el GR 171.
  6,60 km (538 m), 2 h. Trinxera. Es creua una de les trinxeres que protegien aquest possible accés a la vall i al Pinell de Brai; fou excavada a la roca i es reforçava amb sacs. Es continua cap a l’O durant 180 m i llavors, seguint el sender, es gira 90º a l’esquerra (SE) resseguint la part de dalt de la vall Closa. 7,30 km (571 m), 2 h 15 min. Mirador de Pàndols. Després de remuntar per dins el bosc s’arriba al capdamunt de la vessant sud de la serra de Pàndols. Davant un penya-segat hi ha un mirador: des d’aquí es pot veure la vall del Pinell de Brai i les serres de Llàfega i Valliplana (SE/S) que tapen el riu Ebre; cap al SO s’allarga la serra de Pàndols, on es pot distingir Santa Magdalena i el monument a la Pau.
  S’agafa el sender on s’ha desembocat cap a l’esquerra (NE), resseguint de nou la vall Closa però ara per la vessant sud; es deixa el GR 171, que se’n va cap a la dreta. Es passa una altra trinxera (plafó “Cota 581”) i es segueix recte, perdent alçada. Arribant al final de la serra, deixant una clariana a l’esquerra, es fa una ziga-zaga grossa en direcció al poble i es perd molta alçada ràpidament. Ara es planeja per sobre un llom que està orientat cap al Pinell de Brai i es va seguint en direcció SE, veient la carretera i el camí de pujada a l’esquerra. Passant per unes feixes amb oliveres a la zona de les Muntaneres es desemboca a una pista de terra ampla, que es s’agafa cap a l’esquerra (senyal; 10,21 km, 226 m, 3 h). El camí de Muntaneres a Pàndols travessa camps de cirerers, oliveres i ametllers, i va perdent alçada fins que, després d’un revolt, arriba a la carretera C-43 just sobre el pont de la Carbonera per on s’ha passat al principi de la ruta.
  11,19 km (185 m), 3 h 15 min. La Carbonera. A les parets s’hi poden observar coves excavades, antics refugis oberts pels soldats per suplir la manca de recursos. Es travessa la carretera per sota el pont i es refà el camí per on s’ha vingut fins trobar un senyal vertical. Enlloc de travessar el barranc del Pinell i pujar cap a la serra dels Horts, es segueix recte i pla resseguint el barranc. Es passa la carretera N-230c per sota, es deixa una pista a mà dreta i una altra a mà esquerra, continuant recte. Cal agafar la següent desviació a l’esquerra (carrer del Bonaire) pujant cap al celler pel costat dels safarejos. 12,64 km (160 m), 3 h 35 min. Celler Cooperatiu, final de l’itinerari. Al Pinell de Brai s’hi pot visitar el Celler Cooperatiu, edifici modernista dissenyat per Cèsar Martinell (1917) conegut com la catedral del vi per la seves grans dimensions, detalls decoratius com el fris ceràmic pintat per Xavier Nogués i la seva espectacularitat; el centre de memòria Les veus del Front, que contextualitza el paper de la comunicació durant la Batalla de l’Ebre entre bàndols, cap a la rereguarda i a l’estranger; i les Cases Caigudes, on es pot observar l’impacte dels bombardeigs de la guerra en el poble antic.

Track

Descarrega’t el track per poder fer el seguiment de la ruta.