La població d’Arnes, a la Terra Alta, disposa d’ una ruta literària per tal de donar a conèixer i contextualitzar els escenaris reals per on transcorre la trama de la novel·la Les bruixes d’Arnes, obra de l’escriptor David Martí. La ruta proposa una mirada diferent dels espais i els edificis emblemàtics d’aquesta històrica població de la Terra Alta.
L’itinerari cultural s’inspira en els fets novel·lats per Martí i que arranquen l’any 1533 al petit poble d’Arnes, on la Maria dóna a llum la seva primera filla, la Lluna. L’àvia Magdalena, experta llevadora i ferma defensora dels poders benèfics de la natura, dona la benvinguda a la seva neta amb una antiga pregària plena de força i saviesa, però té un fatídic descuit: el vell mossèn ha escoltat les paraules i està disposat a arribar on sigui per acabar amb aquesta heretgia. En créixer, la Lluna és iniciada en la força dels elements de la natura per la Maria i un text misteriós, el Llibre de les Essències. Ara, però, mare i filla i tota la seva antiga saviesa corren perill. El fanatisme i la incomprensió s’ha estès per la contrada i les acusacions de bruixeria s’apropen al poble.
A partir d’aquí s’ha construït un recorregut per la població que s’ha senyalitzat amb plafons per tal que els visitants puguin conèixer els detalls de la història i puguin contextualitzar l’espai. La primera parada de la ruta és a la zona anomenada els Jardinets i la Barana, lloc on se situa el punt de trobada per a encetar l’itinerari.
El següent punt d’interès se situa a l’anomenada casa de les bruixes d’Arnes, situada all carrer Major, és l’indret on les dues dones protagonistes de la novel·la comparteixen màgia, il·lusions i confidències.
L’itinerari continua fins al castell d’Arnes, al carrer Onze de Setembre, en un indret on hi havia l’antiga presó del poble i també l’entrada al castell, que encara es conserva avui en dia. Aquest era un dels llocs preferits del Martí, espòs de la Maria i pare de la Lluna (protagonistes de Les bruixes d’Arnes).
La pròxima estació de la ruta és al lloc conegut com al Molí de l’Oli, edifici emblemàtic de la població que també té un protagonisme especial en la trama de la novel·la.
Finalment, la ruta es tanca a la plaça de l’Ajuntament, on se situen els principals edificis històrics del municipi d’Arnes, la casa consistorial renaixentista i el temple parroquial. Aquesta és la plaça, a la novel·la, és on els homes de l’inquisidor general de Barcelona van muntar l’escenari on s’havia de dur a terme el judici contra la Maria i la Lluna. Realitat i ficció es donen la mà en un mateix indret.
Les persones interessades a aprofundir en matèria de bruixes i per saber-ne més de la ruta es poden posar en contacte amb l’autor, David Martí mitjançant la pàgina web: https://lesbruixesdarnes.com