• Localització: Ruta comarcal
 • Municipis: Gandesa, Corbera d’ebre, la Fatarella, Vilalba dels Arcs, Bot, Prat de comte i Pinell de Brai
 • Distància: Ruta de la Pau 82km Amb la variant s’afegeixen 32 km més
 • Tipus: Circular
 • Dificultat: Mitjana
 • Durada:
 • Com arribar: Es pot accedir a la ruta per qualsevol dels municipis per on passa: Gandesa, Corbera d’Ebre, El Pinell de Brai, Prat de Comte, Bot, Vilalba dels Arcs i La Fatarella.
 • Descripció: La Ruta de la Pau és un itinerari circular que utilitza la senyalització dels GR i dels PR existents a la comarca per realitzar un recorregut que lliga la majoria de punts que van tenir una significació amb la Batalla de l´Ebre.
  Pot iniciar-se a Gandesa on la seva situació en un nus de comunicacions fou el principal objectiu de l´ofensiva dels republicans. S’hi troba el Centre d’estudis de la Batalla de l’Ebre que ha recuperat material documental, bèl•lic i cultural de la Batalla de l’Ebre. L’itinerari ens porta cap a les serres que envolten Gandesa, Pàndols i Cavalls, que foren refugi de soldats i el lloc on es lliuraren les més aferrissades lluites.
  Des de la serra de Cavalls, a la Punta Redona, es pot continuar per la serra fins a l’ermita de Santa Magdalena o bé agafar la variant que ens durà cap al Pinell de Brai on hi ha l’espai històric de les Cases Caigudes i el Centre d’interpretació Les Veus del front. Després s’ha d’anar a retrobar la Ruta a l’alçada de la Punta Alta (705 m) de la serra de Pàndols, on s’hi troba el monument a la pau promogut per la Lleva del Biberó, en record de tots els qui van combatre a la Batalla de l’Ebre.
  Des de la Punta Alta s’inicia el descens fins al santuari de la Fontcalda, on es pot gaudir de la font d´aigua termal (25º C) i de la possibilitat d´endinsar-se pels estrets a la vora del riu Canaletes, en direcció cap al municipi de Prat de Comte, llindar on arribaren les forces republicanes la matinada del 26 de juliol del 1938. Ja cap a Bot cal pujar el coll, des d’on es veurà la darrera vista de Prat de Comte, i tot fent camí, observar l’ermita de Sant Josep, l’agulla i el puig Cavaller.
  S’arriba a Bot per la Via Verda, on l’estació d’aquest municipi rebé tropes i material i va servir per evacuar ferits durant l’escomesa. S’emprèn el camí fins al coll del Moro, indret singular per la vista que ofereix i pel seu passat històric, ja que des d’aquest punt es dirigiren les operacions militars de les tropes nacionals.
  Pel mig de la comarca la Ruta de la Pau va cap a Vilalba dels Arcs. Prop del municipi s’ha recuperat l’espai històric del Barrancs amb 200 metres de trinxera. També cal fer menció de l’indret de Quatre Camins, lloc on es van produir forts enfrontaments durant el contraatac nacional i on s’alcen dos monuments erigits pels requetes. De Vilalba cap a la Fatarella hi ha tota una mostra dels cultius de la Terra Alta. Camps d’ametllers, vinyes i oliveres acompanyen aquesta part del trajecte. Ja a la Fatarella s’ha recuperat l’espai històric de les devees, punt de defensa del municipi, i a 9 kilòmetres d’aquesta vila s’alça el memorial de les Camposines on s’acullen les restes dels combatents enterrats al territori i és lloc d’homenatge als que van lluitar en la batalla.
  L’última etapa de la ruta ens farà arribar fins a Corbera d’Ebre, pel poble vell, on es pot passejar pels seus carrers i veure les cases enrunades, així com la majestuosa església de Sant Pere (s. XVIII), molt malmesa i fora de culte. També dins del municipi s’hi troba el centre de recepció 115 dies on s’informa als visitants dels diferents espais que la Batalla de l’Ebre va deixar a la Terra Alta.

Track

Descarrega’t el track per poder fer el seguiment de la ruta.

IconBox Title

Click to add your own text here