Serres de Pàndols i Cavalls

Situades entre els rius Canaletes i Sec, que perllonguen cap al nord-est els ports de Tortosa-Beseit, són serres amb formacions de gran valor paisatgístic, amb corrents d’aigua i profundes gorges. Les cabres salvatges procedents dels ports, avui parc natural, són el principal valor faunístic d’aquest enclavament.

Aquestes dues serres van ser testimoni d’un dels episodis més sagnants de la Guerra Civil Espanyola: la batalla de l’Ebre. Encara ara s’hi poden trobar restes de trinxeres i altres materials.La serra de Pàndols és abrupta i està tallada per cingles profunds que conflueixen al riu Canaletes. Hi trobem l’ermita de Santa Magdalena (el Pinell de Brai), amb una àrea recreativa i una font. Una mica més amunt, a la cota 705, hi ha el Monument a la Pau, promogut per l’anomenada «quinta del biberó» i dedicat a tots els que van prendre part a la batalla de l’Ebre.

El cim més alt de la serra de Pàndols és el puig Cavaller (Gandesa), de 709 metres. Des d’aquest punt es gaudeix d’una meravellosa panoràmica de la comarca, el delta de l’Ebre i els ports de Tortosa-Beseit.

La serra de Cavalls separa els termes del Pinell de Brai, Gandesa i Benissanet. A peu de serra hi ha l’ermita de Santa Madrona (Corbera d’Ebre), del segle XVIII, que forma un conjunt de capella i habitatge amb un petit campanar i, al costat, una font d’abundant aigua fresca. Disposa de barbacoa, taules i parc infantil.

Més informació

Connectat al web de Turisme de Catalunya per tenir més informació aquí