Cultura i memòria històrica

A la Terra Alta hen deixat la seva empremta ibers, romans, sarraïns, templers i hospitalers.

La població de Gandesa va patir set setges dels carlistes i republicans i nacionals van lluitar a la decisiva Batalla de l’Ebre.

Els vestigis arqueològics, les construccions renaixentistes, romàniques, barroques i modernistes; el traçat medieval dels nostres pobles i els testimonis encara visibles de la guerra civil, donen fe de que aquesta és una terra carregada de història i de pedres que conserven la memòria.

La Batalla de l’Ebre

L’estiu de 1938 la comarca de la Terra Alta  es va convertir en l’escenari de la batalla més llarga, cruenta i decisiva de la Guerra Civil Espanyola. Durant 115 dies l’Exèrcit Popular de la República i les tropes revoltades del general Franco es van enfrontar sobre un camp de batalla de 800 km2. Una batalla que va marcar la vida de milers de persones i la del territori on va tenir lloc.

A la Terra Alta podreu descobrir indrets emblemàtics i centres d’interpretació que us ajudaran a conèixer els fets que tingueren lloc en aquestes terres des de juliol a novembre de 1938.

Resize the map
21 Resultat(s)
Refine Search
Memòria històrica
Pobles
Loading

Visita guiada al Castell d'Algars per descobrir el passat templer de la comarca

Recorrerem el nucli antic de Batea per descobrir quin paper va tindre durant la BE

Descobrirem refugis de la guerra civil, nius d'ametralladores, emplaçaments d'artilleria, observatoris ...

Visitarem l'antiga Via romana i altres indrets de gran interès

Recorregut per la ribera del riu Algars

Descobreix els dies més transcendentals de la Batalla de l’Ebre.

Pels cims de les Serres de Pàndols i Cavalls serralades amb el llegat dels combats més durs de tot el conflicte i amb una panoràmica excel•lent de tot el territori on es va combatre.

Coneix com era el dia a dia a la guerra, des de les zones de descans a les zones de combat.

Coneix de primera mà un dels grans misteris de la Guerra Civil espanyola.

Les cases del Poble Vell de Corbera en ruïna i els seus pinars, encara ara plens de metralla, expliquen el testimoni cruel del que va suposar la guerra

Experiència complerta a la Terra Alta recordant els fets de l'any 1938

Conjunt declarat Lloc Històric protegit per la Generalitat de Catalunya, ha esdevingut un monument a la Pau i lloc de visita obligada per a qui vulgui conèixer els desastres de la guerra.

Per reviure una part recent de l'història del nostre país, en aquesta visita guiada visitant el Centre d'Interpretació 115 Dies,  el Poble Vell de Corbera d'Ebre i el Memorial de les Camposines.

Exposició permanent de material de la Guerra Civil trobat a la comarca

Coneixerem la cota 666 en una excursió senderista entre la Serra de Pàndols i Cavalls, entre els municipis de Gandesa i el Pinell de Brai

Mostra permanent amb maquetes, material armamentístic i objectes de l'època en què va desenvolupar-se la batalla de l'Ebre

Soldats a les Trinxeres mostra diferents experiències, activitats i emocions que els soldats van viure en el camp de batalla diàriament.

Veus del Front ens presenta com els diferents missatges emprats pels exèrcits enfrontats s’estenen a tots els segments d’una societat en guerra

Situat a la Fatarella pretén transmetre la importància que la participació internacional va tenir en el desenvolupament de la Guerra Civil i de la Batalla de l’Ebre

Hospitals de Sang mostra com es va estructurar l’assistència i la xarxa sanitària que es van crear durant la Batalla de l’Ebre

115 Dies van ser els que va durar la batalla i és el nom del centre d’interpretació que mostra el desenvolupament de la batalla de l’Ebre, ja que ofereix al visitant una visió completa del conflicte bèl·lic i polític.