Consorci Memorial dels espais de la Batalla de l’Ebre

L’any 2001 es va crear el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre. Aquest ens s’ha encarregat de bastir una xarxa de centres d’interpretació i de recuperar espais emblemàtics vinculats a la batalla. El centre d’interpretació 115 dies (Corbera d’Ebre) és la porta d’entrada als espais de la Batalla de l’Ebre i  el cap d’una xarxa de centres d’interpretació més petits, ubicats a Batea, la Fatarella, el Pinell de Brai i Vilalba dels Arcs.

Centres d’interpretació

115 dies. Corbera d’Ebre

La batalla de l’Ebre va ser un esdeveniment en el qual la vida i els ideals de molta gent foren tràgicament posats en joc. La memòria d’aquells fets s’ha recollit en els diferents àmbits d’aquesta exposició permanent. La nit de Sant Jaume és l’àmbit introductori i ens transporta, a través de les sensacions, als espais de la batalla. El pas del riu explica els objectius d’ambdós exèrcits, mentre que Els preparatius de l’ofensiva i 115 dies de combats narren el combat, atenent els factors militars, polítics i territorials. El darrer dia reflexiona sobre la derrota republicana i l’exili, i, finalment, La terra ferida i Fer memòria, fer futur apel·len a la reflexió i les emocions per afavorir la reconciliació amb el nostre passat.

Soldats a les trinxeres. Vilalba dels Arcs

Les trinxeres foren clau per a l’exèrcit republicà, i més en la batalla de l’Ebre quan hagué de defensar posicions estables durant molts dels 115 dies de lluita.
Els dos àmbits expositius ens fan entendre i sentir fins a quin punt això condicionava la vida del combatent:
Ser soldat atén les activitats fonamentals de la batalla, com defensar, atacar o vigilar.
Ser persona ens il·lustra sobre la vida quotidiana quan no hi havia enfrontaments: com era la higiene personal? Com menjaven, bevien o escrivien els soldats?

Hospitals de Sang. Batea

Mentre els franquistes adaptaven el sistema sanitari preexistent, els republicans el van haver d’innovar per suplir mancances materials.
L’espai té quatre àmbits:
Ferits al front, sobre l’atenció al camp de batalla; Medicina de guerra, que mostra les innovacions republicanes; Personal sanitari, al voltant de les formes de mobilització d’aquest contingent i, finalment, Dues unitats enfrontades, que compara l’atenció sanitària de la 35a divisió republicana amb la de la 50a divisió franquista.

Les Veus del front. Pinell de Brai

Com influí la premsa en la batalla? Quins missatges s’utilitzaren? Els cinc àmbits de l’espai elaboren respostes:
A l’interior del front, mostra les consignes dels comissaris polítics i dels capellans; Entre els fronts enemics, la propaganda que cercava desercions a l’altre bàndol. Entre el front i la rereguarda tracta de la comunicació entre militars i civils; A la rereguarda, de la insistent cerca de notícies per part de la població civil. Finalment, Entre l’estranger i la batalla analitza quina va ser l’opinió internacional sobre el conflicte.

Internacionals a l’Ebre. La Fatarella

Per el govern de la República l’ofensiva de l’Ebre es portà a terme amb el clar objectiu, entre d’altres, de resistir tot esperant l’esclat d’un conflicte a escala europea. De fet, la participació internacional sempre va tenir un paper desnivellador en els enfrontaments entres els dos bàndols. El centre, esta dividit en tres àmbits: La ràpida internacionalització, Les dimensions de la participació internacional i, finalment, El Pacte de Munic i el desenllaç del conflicte.

Coneix més sobre la batalla