Consorci Memorial dels espais de la Batalla de l’Ebre

L’any 2001 es va crear el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre. Aquest ens s’ha encarregat de bastir una xarxa de centres d’interpretació i de recuperar espais emblemàtics vinculats a la batalla. El centre d’interpretació 115 dies (Corbera d’Ebre) és la porta d’entrada als espais de la Batalla de l’Ebre i  el cap d’una xarxa de centres d’interpretació més petits, ubicats a Batea, la Fatarella, el Pinell de Brai i Vilalba dels Arcs

Espais històrics

Els barrancs. Vilalba dels Arcs

Línia de trinxeres, de la qual es conserven prop de 700 metres, que va formar part de la xarxa de defensa republicana entre Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. Encara s’hi conserven bona part dels seus elements originals, com ara pous de tirador, refugis i barraques o línies d’evacuació.

Les devees. La Fatarella

Posició de rereguarda que formava part de la xarxa de protecció de la Fatarella. El refugi que es conserva fou aixecat pels soldats de la posició, que l’utilitzaren com a lloc de resguard i cambra per dormir. Al damunt encara s’hi pot veure part de la línia de trinxera, en forma de ziga-zaga per tal de facilitar-ne la defensa.

El Poble Vell. Corbera d’Ebre

Situat al capdamunt del turó de la Montera, resta com a símbol mut de la tragèdia d’aquest conflicte. El visitant, en passejar avui per les restes de carrers i entre les cases destruïdes, no pot evitar rememorar la violència dels bombardeigs i la dissort dels prop de 2.500 habitants que aleshores vivien a la població.

Les Cases caigudes. El Pinell de Brai

Aquestes cases del Pinell de Brai són exemple de l’estat en què quedaren alguns nuclis de la rereguarda republicana després dels combats. La població, de 1.800 habitants, acollia serveis d’intendència, sanitaris i de descans, fet pel qual es convertí en objectiu prioritari per a l’aviació i l’artilleria franquista durant els mesos de bombardeigs.

Mirador del Bassot. Vilalba dels Arcs

Aquest sector de Vilalba dels Arcs, dit així perquè tenia una bassa que abastia d’aigua la població, fou l’escenari d’intensos combats entre el 25 i el 29 de juliol. Les tropes franquistes de la 50a divisió van resistir el duríssim assalt republicà a la població que no va reeixir, deixant les empremtes de la guerra a bona part del nucli urbà, ben visibles encara avui.

Serra de Pàndols. Cota 705 El Pinell de Brai

Coneguda com la Punta Alta, la seva alçada permetia el domini sobre la resta de cotes de la serra de Pàndols, escenari de durs combats entre el 9 i el 19 d’agost de 1938. La pèrdua d’aquesta cota, el 13 d’agost, no va suposar, però, l’expulsió de les tropes republicanes de la serra, que no es produí fins a l’11 de novembre.

Trinxeres de la Punta del Duc. La Pobla de Massaluca

Enmig d’una zona privilegiada, amb excel·lents vistes sobre el riu Ebre, es pot descobrir tot un entorn fortificat que formà part de la línia defensiva construïda al llarg del riu d’Algars per protegir el territori d’una invasió franquista. Els senders rehabilitats permeten resseguir els camins dels soldats republicans durant els més de cent dies de batalla.

Coll del Moro. Gandesa

Al capdamunt d’un petit turó, ubicat a l’oest de Gandesa, els comandaments franquistes hi van instal·lar el seu observatori, des del que es dominava tot el front. Des d’allí, el propi general Franco va dirigir la tercera ofensiva contra les defenses republicanes el setembre de 1938.

Fort de Millet. Caseres

Aquesta fortificació pertany a la línia defensiva d’Algars, creada per la Generalitat el 1937 per aturar l’ofensiva que s’esperava des de l’Aragó. El conjunt, dividit en dos espais, inclou tots els elements que caracteritzen aquestes instal·lacions: un refugi antiaeri, galeries per acollir peces d’artilleria, trinxeres i un dipòsit d’aigua.

Fort d’en Blario. Batea

Aquest fort és una altra de les instal·lacions que integraven la línia defensiva d’Algars. A més dels elements propis d’aquest punts fortificats (refugis, galeries i punts d’artilleria), l’espai proporciona unes vistes immillorables sobre els espais de la batalla de l’Ebre.

Memorial de les Camposines. La Fatarella

Als peus de l’ermita de Sant Bartomeu, aquest espai va ser concebut com un monument a tots els participants en la batalla, s’hi poden trobar les plaques que recullen als noms dels morts i desapareguts identificats fins al moment i una ossera on es dipositen les restes dels soldats que, encara avui dia, apareixen al territori.

Estació. Bot

Ubicada al vell mig de l’actual traçat de la Via Verda, el 1938 l’estació del ferrocarril de Bot era la darrera parada dels combois nacionals que duien tropes i material per alimentar el front de l’Ebre.

Més informació a www.batallaebre.org