Via Verda

La via verda de la Val de Zafan,al seu pas per la Terra Alta, és una proposta turística cultural i esportiva que segueix el traçat de l’àntic ferrocarril que va unir les poblacions de La Puebla de Hijar (Terol) i Tortosa.

Si comencem el recorregut a Arnes, situats a la seva plaça major podrem admirar una privilegiada panoràmica dels Ports. El nucli històric d’aquest poble va ser declarat bé d’interès cultural per la Generalitat de Catalunya i el seu Ajuntament és un dels  primers d’estil renaixentista.

Per anar a trobar la Via verda haurem de sortir de la població pel camí que surt enfront de la cruïlla de la carretera T-330 (Gandesa – Vall-de-roures) amb l’entrada a la població, tot seguint la senyalització que ens portarà durant uns 5 km aproximadament fins els límits de Catalunya amb l’Aragó, al costat del riu Algars, lloc on s’hi troba un petit assut ideal per a prendre un bany. Des d’allí, es pot contemplar l’imponent pont de formigó que salva l’obstacle natural del riu, i on s’hi poden practicar esports d’aventura tals com el ponting. Ben a la vora trobem l’estació d’Arnes-Lledó, punt d’inici de la Via verda  de la Terra Alta.

Emprenem el camí per la Via verda en direcció a Horta de Sant Joan .Tan sols dos quilòmetres separen l’estació del municipi. A la població podrem visitar l’Ecomuseu dels Ports i el Centre Picasso, essent una de les visites obligades el nucli urbà medieval amb la plaça de l’església , l’ajuntament i l’església de Sant Joan Baptista.

Davant de l’estació d’Horta de Sant Joan trobem el camí que ens portarà cap al Convent de Sant Salvador i cap a l’espai natural anomenat “Racó de les Olles” indret de gran bellesa i lloc ideal per prendre un bany a les aigües del riu Canaleta.

Des d’Horta, l’itinerari  comença a baixar molt suaument. Diversos túnels i aqüeductes conformen aquesta part del recorregut fins arribar a l’estació de Bot, al bell mig del traçat i al costat de la població. L’edifici més significatiu de Bot és l’església renaixentista de Sant Blai situada al mig de la població. També  es pot visitar l’ermita de Sant Josep, des de on s’albira una fantàstica vista de Bot, les serres de Pàndols i Cavalls i la Via verda.  A la vora de l’ermita s’hi troba l’àrea recreativa del Forat de la Donzella.

Tot fent el recorregut, després de Bot arribem a l’estació de Prat de Comte. Prat de Comte, a 4 km de la Via verda és un petit municipi poblat a l’època dels templers, on hi destaca l’església de Sant Bartomeu, el Portal (antiga porta d’entrada a la població), la destil·leria i el forn de pa.

A 1 km de l’estació de Prat de Comte, i a la vora del recorregut, trobem el Santuari de la Fontcalda: conjunt paisatgístic, termal i religiós, lloc de parada obligada per aquells que recorren la Via verda. Situat enmig d’una vall, a la vora del riu Canaleta rep el nom de la font d’aigua calenta que brolla al peu del santuari del segle XIV. Un caminet permet resseguir els estrets que ha format el riu amb el pas dels temps. Les seves aigües netes i transparents conviden a banyar-s’hi i fruir intensament d’aquest regal de la natura.

El final de la Via verda  de la Terra Alta és a l’estació del Pinell de Brai, a 5 km de la Fontcalda. La població del Pinell la trobarem a 6km de la Via verda, on ningú pot deixar de visitar el Celler Cooperatiu modernista de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. La cooperativa és el màxim exponent de les cooperatives construïdes per aquest deixeble d’en Gaudí. L’estil modernista s’hi aprecia pels quatre cantons. És imprescindible contemplar el magnífic fris de ceràmica vidriada situat a la façana del celler, obra d’en Xavier Nogués, on es representen escenes al·legòriques a la vinya.